DEPRESIA-SOLUTII PENTRU AMELIORAREA EI

Depresia este o afectiune mintala, caracterizata de episoade persistente sau recurente de tristete si melancolie-in unele cazuri fiind patologica. Aceste episoade dureaza mai mult de cateva saptamani si au un impact negativ asupra vietii sociale, profesionale, familiale si intime a individului.

Simptomatologia depresiei este complexa si difera ca intensitate si asociere in functie de tipul depresiei: distimie, depresie majora sau tulburare bipolara. Manifestarile distimiei au un caracter cronic si dureaza perioade mai lungi de timp, desi ca intensitate sunt mai scazute. Reduc randamentul intelectual si profesional al individului insa nu il incapaciteaza. Manifestarile depresiei majore insa incapaciteaza individul, perturband randamentul profesional, somnul, apetitul, libido-ul si activitatile de relaxare. Simptomele asociate dureaza mai mult de doua saptamani. Tulburarea bipolara cuprinde un ciclu de tulburari de dispozitie, compus din stari de tristete patologica urmate de stari de euforie. Schimbarile de dispozitie se produc gradat sau brusc.

Formele particulare ale depresiei sunt: depresia psihotica, depresia post-partum si tulburarea depresiva sezoniera. Depresia psihotica se manifesta sub forma episoadelor psihotice (halucinatii, delir, etc.) in asociere cu forme severe ale depresiei. Depresia post-partum apare la unele femei dupa nastere, afectand capacitatea mamei de a-si indeplini responsabilitatile parentale-dureaza de la cateva saptamani la cateva luni. Tulburarea depresiva sezoniera se manifesta doar in anumite perioade ale anului, de obicei in timpul sezoanelor cu mai putina lumina solara. Simptomele dispar in timpul anotimpurilor calde si luminoase.

Simptomele specifice principalelor tipuri sunt: tristete si melancolie permanenta, iritabilitate, furie, neliniste sau senzatie de goliciune sufleteasca. Bolnavul are o gandire pesimista, lipsita de speranta. Se considera neajutorat, neputincios si se invinovateste pe sine permanent. Dispare pofta de viata, de a trai iar suicidul este privit ca singura solutie pentru rezolvarea problemelor. Activitatile zilnice sunt intreprinse fara interes iar hobby-urile si activitatile de relaxare nu mai produc placere. Libido-ul este redus, apar probleme de somn: insomnii sau nevoia de a dormi mai mult. Se instaleaza oboseala, durerile de cap, tulburarile digestive sau dureri cronice, fara o cauza evidenta. Miscarile bolnavului devin greoie, ca si cum fiecare gest ar fi un efort pentru acesta. Se produc modificari de greutate: slabire datorata lipsei poftei de mancare, sau ingrasare- ca urmare a cresterii poftei de mancare. Bolnavului ii este greu sa ia decizii, sa se concentreze, sa reactualizeze informatii sau sa memoreze informatii noi. In cazul copiilor si a adolescentilor rezultatele scolare scad si par plictisiti in permanenta, pierzandu-si interesul pentru marea majoritate a activitatilor.

Episoadele de manie, specifice tulburarii bipolare, se caracterizeaza prin: furie si iritabilitate nejustificata, senzatie de euforie si exaltare, insomnie, vorbire rapida si incoerenta sau tonalitate ridicata a vocii, comportament social neadecvat, comportament sexual exacerbat, gandire confuza si incoerenta, capacitate redusa de analiza, perceptii exagarate despre sine si lumea inconjuratoare, deformari ale realitatii.

Cauze

Depresia este cauzata de:

  • factori biologici: deficiente de oxigenare cerebrala, disfunctii hepatice in asociere cu disfunctii splenice si tiroidiene, alimentatie necorespunzatoare, etc.
  • factori psihologici: conflictele interioare sau nemultumirile sunt mai intense si mai numeroase decat multumirile si satisfactiile personale
  • factori sociali: mediu familial si social neadecvat, mediu profesional suprasolicitant, etc.
  • factori de mediu: poluare, lipsa expunerii la razele solare, expunere la radiatii, etc.

Depresia are un impact major asupra corpului uman iar manifestarile biologice reflecta dereglarile metabolice si dezechilibrele provocate. Daca depresia apare ca efect al unei afectiuni cronice, simptomele bolii respective sunt amplificate. Pot aparea si situatii cand asocierea depresiei cu o afectiune deja prezenta genereaza alte afectiuni cronice.

Din punct de vedere psihologic, gandirea persoanelor depresive este blocata asupra unui eveniment sau a unei serii de evenimente. Raportand evenimentele respective la sistemul de valori asimilat, individul le va evalua negativ. Apare astfel conflictul intre sistemul de valori si evenimentele petrecute. Individul retraieste in plan mental acele evenimente, incercand sa le solutioneze insa fara reusita. Din acest motiv persoanele depresive par absente, neimplicate in viata sociala si inchise intr-un univers al lor. Bolnavul se invinovateste pentru ceea ce s-a intamplat si ii sunt afectate negativ stima de sine si increderea in propria persoana. In cazul stadiilor avansate, suicidul este perceput ca o solutie viabila. Sunt alterate perceptia realitatii si conceptia despre viata.

Solutii pentru ameliorarea depresiei:

-implicarea in activitati noi/inedite, care sa aduca multumire sufleteasca- actiuni caritabile/voluntariat, proiecte si colaborari etc

-activitatile sportive: ciclismul, tenisul, calaria, jogging-ul, inotul, excursii in grup etc

-activitati recreative/ creative-artistice care au capacitatea de a sublima emotiile negative si a le transforma in trairi elevate: a merge in vizita la muzee, a asculta muzica selecta/ vesela -acasa sau in cadrul concertelor,  a viziona spectacole de teatru/opera. Exprimarea si defularea emotiilor/trairilor prin pictura/desen, muzica, poezie-in special daca exista veleitati in acest sens, vor aduce un plus de multumire celui care simte ca nu poate sa se faca inteles de catre cei din jur-nu poate sa-si exprime emotiile verbal, sau nu doreste sa vorbeasca despre ceea ce simte.

– si cea mai importanta: -INTERACTIUNEA SOCIALA-  Fiindca foarte multi simt nevoia sa se izoleze/sa nu interactioneze social atunci cand traverseaza o perioada de criza, noi sugeram ca aceasta perioada „de liniste”,  sa nu dureze prea mult si incurajam interactiunea sociala-comunicarea si incercarea de a lega noi prietenii.

Este bine de stiut, ca importanta suportului unui terapeut este de neinlocuit in situatii de criza, el avand rolul de a va insoti pe drumul cunoasterii de sine, de a va ajuta sa va regasiti/ descoperiti  in voi insiva resurse pentru rezolvarea problemelor, dar si pentru a traversa/infrunta pe viitor situatii complexe, fara a mai ajunge in impas. De aceea, este timpul sa lasati prejudecatile undeva-departe si sa aveti curajul sa gasiti un suport- un specialist, care sa va asculte cu atentie, sa va inteleaga fara sa va judece, sa va ajute sa luati decizii corecte fara sa va simtiti influentati. etc

Insasi decizia de a merge la un psiholog, este un semn al faptului ca va respectati ca oameni, ca nu va dati voie sa peristati in niste trairi negative, care nu aduc cu ele decat degradarea ca fiinte umane.

 

„Este mai bine sa alegi sa evoluezi ca fiinta umana prin cunoastere si dezvoltare de sine… decat prin suferinta”


 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s